Het aantal faillissementen is in 2024 fors toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. En de verwachting is dat ook in 2025 aardig wat bedrijven over de kop gaan. Maar een faillissement hoeft niet per se het einde van een bedrijf te zijn. Misschien is een doorstart mogelijk. Hoe werkt dat?
Een doorstart na faillissement is alleen mogelijk bij bv’s en nv’s. Met deze rechtsvorm gaat namelijk alleen uw bedrijf failliet, u persoonlijk niet. Of een doorstart mogelijk is, wordt onderzocht door de curator die de rechtbank bij het faillissement aanwijst. De curator brengt tijdens een afkoelingsperiode van 2 tot 4 maanden de financiële situatie van uw bedrijf in kaart. Schuldeisers kunnen dan geen geld of goederen van uw bedrijf eisen.
Genoeg gezonde onderdelen
Een curator kan mogelijkheden zien voor een doorstart als uw zaak nog voldoende gezonde onderdelen heeft voor een succesvol bedrijf. De curator kan de doorstart trouwens ook aanvechten als hij van mening is dat de schuldeisers benadeeld worden. Of omdat u al met de doorstart begint voordat het faillissement is uitgesproken. Ook wanneer u als bestuurder aansprakelijk gesteld bent voor het faillissement, is een doorstart niet mogelijk. Behoort een doorstart tot de mogelijkheden, dan maakt u een doorstartplan. Dat vormt de basis voor een onderhandeling met de curator.
Doorstartplan maken
In het doorstartplan staat hoe u verder wilt met uw bedrijf en welke delen u daarom wilt kopen uit uw failliete bedrijf. Denk aan het klantenbestand, intellectueel eigendomsrechten, nog niet uitgevoerde opdrachten of de inventaris of voorraden. U mag zelf bepalen welke contracten met bijvoorbeeld leveranciers u wilt overnemen en welke medewerkers u opnieuw een arbeidsovereenkomst aanbiedt. Verder legt u vast wat u voor de onderdelen wilt betalen en maakt u duidelijk hoe u de financiering voor de doorstart rond krijgt. Dat kan lastig zijn als uw bank of investeerder ook een schuldeiser is. U moet dan op andere manieren aan geld zien te komen. En ten slotte is voor een doorstart een andere rechtspersoon nodig.
Onderdelen overgedragen
De curator beoordeelt of uw plan goed genoeg is voor een succesvolle doorstart. Bovendien geeft hij ook andere geïnteresseerden de kans om op het bedrijf te bieden. Slagen uw onderhandeling met de curator dan wordt er een activa-transactie opgesteld. De onderdelen van uw bedrijf die u heeft gekocht, worden dan uit de failliete rechtspersoon overgedragen naar een andere of nieuwe rechtspersoon. Uw schuldeisers kunnen schulden niet bij uw nieuwe rechtspersoon opeisen. Die schulden blijven bij de failliete rechtspersoon.
Goede voorbereiding is cruciaal
Een gezonde doorstart vergt een gedegen voorbereiding, ook op financieel vlak. Want hoe financiert u de doorstart? Welke bedrijfsverzekeringen heeft u nodig voor uw nieuwe zaak? En wat biedt u aan als arbeidvoorwaarden? Lijkt een faillissement onvermijdelijk en overweegt u een doorstart? Wij zijn graag de adviseur met wie u kunt sparren over uw plannen. Neem daarvoor contact met ons op.
De ERD Wijzer geeft een toelichting op de wetgeving en vertelt wat eigen risico dragen concreet betekent. Daarnaast helpt de Wijzer om een inschatting te maken van de premies die u bij het UWV betaalt. Zo kunt u een goede beslissing op het gebied van eigenrisicodragerschap maken.